Türkiye’de Marka Sınıflandırma Sisteminde Önemli Değişiklikler
20.12.2024 tarihli, 32758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ’e ilişkin hazırlamış olduğumuz hukuki bilgi notunu dikkatinize sunarız.
Yayınlanma Tarihi: 23/12/2024

Türk Patent ve Marka Kurumu’na (“TürkPatent”)yapılan marka tescil başvurularında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan bir tanesi mal ve hizmet sınıfı seçimidir. Başvuru esnasında doğru sınıf seçimi, markanın kapsamını tam anlamıyla koruyabilmesi, olası itirazların önlenmesi ve haksız sınıf seçimini önlemek açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, başvuru sahiplerinin, başvurularını hazırlarken Mal ve Hizmet Sınıflandırma Listesi’ni detaylı bir şekilde incelemesi ve başvuruların Mal ve Hizmet Sınıflandırma Listesi doğrultusunda yapılması önerilmektedir.

20.12.2024 tarihinde 32758 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ (Türkpatent: 2024/2) ile Türk marka sınıflandırma sistemi kapsamı uzun bir süre sonrasında güncellenmiştir. TürkPatent tarafından hazırlanan bu Tebliğ, halihazırda uygulanan düzenlemenin yerine geçerek hem ulusal hem de uluslararası marka başvurularını daha etkin bir şekilde yönetmek ve sınıflandırma sistemini yenilenen teknolojilere ve piyasaların ihtiyaçlarına uyumlu hale getirmek amacıyla yürürlüğe konmuştur.

İlgili Tebliğ ile getirilen başlıca değişiklikler şunlardır:

  • Sınıf 9: Mobil uygulamalar, kripto paralar(yazılım), benzersiz dijital varlıklar (Nitelikli Fikri Mülkiyet Tapuları) ve yapay zekaya sahip insansı robotlar, laboratuvar robotları, eğitim robotları, güvenlik gözetim robotları kapsam dahilinde.
  • Sınıf 35: Tanıtım amacıyla tasarım hizmetleri kapsamdan çıkarılmıştır.
  • Sınıf 37: Elektrikli araçların şarj edilmesi ve taşınabilir şarj istasyonlarının kiralanması hizmetlerini kapsamaktadır.
  • Sınıf 38: Telekomünikasyon hizmetleri; telefon, bilgisayar ve diğer araçlar üzerinden sağlanan hizmetler; bilgisayarlar, cep telefonları ve akıllı giyilebilir cihazlar üzerinden sesli ve görsel mesajlar, görüntüler ve videoların iletimi; küresel bir bilgisayar ağına erişim süresi kiralama; internet hizmet sağlayıcı (ISP) hizmetleri ve iletişim cihazlarının kiralanmasını kapsamaktadır.
  • Sınıf 42: Kara taşıtları için muayene/ekspertiz hizmetleri ve bilgisayar donanımı alanında danışmanlık hizmetlerini kapsamaktadır.
  • Sınıf 43: Hasta ve refakatçilerine yönelik konaklama ve rezervasyon hizmetlerini (sağlık turizmi kapsamında) içermektedir.
  • Sınıf 44: Diş hekimliği, psikolog hizmetleri, masaj hizmetleri ve spa (termal su) hizmetlerini kapsamaktadır.

İlgili düzenlemeler ile güncellenen Mal ve Hizmet Sınıflandırma Listesi, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlara daha uygun cevap verebilmekte ve marka başvurularının yenilenen Mal ve Hizmet Sınıflandırma Listesi uyarınca yapılarak hatalı sınıf seçimlerinin azaltılması beklenmektedir.

Tebliğ metnine buradan ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2025 DL Avukatlık Bürosu