Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülecek İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik (“Yönetmelik”) 22.08.2024 tarihinde 32640 Sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelikle amaçlanan 03.07.2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8/K maddesi uyarınca, üst üste iki (2) yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlıkça kiraya verilerek tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik usul ve esasları belirlemektir. Yönetmelik kapsamında hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki (2) yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecektir. Tarımsal üretim; toprak, su ve biyolojik kaynaklar ile birlikte tarımsal girdiler kullanılarak yapılan bitkisel, hayvansal, su ürünleri, mikroorganizma ve enerji üretimini kapsamaktadır.
Yönetmelikte işlenmeyen tarım arazisinden anlaşılmasıgereken şu şekilde tanımlanmıştır: “Bakanlık kayıt sistemlerinde nadasveya herhangi bir tarımsal ürün belirtilerek kayıt altına alınan araziler hariçolmak üzere, hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete sonverilmesi, göç veya başka bir sebeple, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihiile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak takip eden yılın 31Ağustos tarihine kadar olan süre içerisinde tarımsal üretim gerçekleştirilmeyentarım arazisi” |
Kiralaya verilecek olan arazilerin tespiti için il ve/veya ilçe müdürlüğünde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacaktır ve bu komisyon, il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacaktır. Oluşturulacak Arazi Tespit Komisyonu tarafından kiralanacak tarım arazilerinin tespiti yapılacaktır. Bahsi geçen komisyon bu tespiti; kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleri ile işlenmeyen tarım arazilerinin tespitini yapacaktır. Tespit çalışmalarında altlık teşkil edebilecek veriler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanacaktır.
İl Tarım ve Orman müdürü başkanlığında, en az üçü il müdürlüğü teknik personeli, diğer üyeler ilgili kamu kurum ve kuruluş personelinden olmak üzere başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşan Arazi Kiralama Komisyonu oluşturulacak olup bu kişiler kendilerine, eşlerine veya birinci derece kan ve kayın kısımlarına ait tarım arazilerinin kiralamalarında yer alamayacaktır. Kiralama, Arazi Kiralama Komisyonu tarafından karara bağlanacaktır.
Yönetmelik’te dikkat çeken hususlar şuşekildedir:
- Arazi Tespit Komisyonunca tespit edilen araziler için Kiralanacak Tarım Arazileri Listesi (“Liste”) Yönetmelik’in Ek-7’degösterildiği gibi oluşturulur. Listede kiracıların yetiştirebilecekleri ürün ve ürün gruplarına yer verilir. Liste, yedi (7) gün boyunca yayınlanır. Kiralamak isteyenler, Ek-12’de ye alan Tarım Arazisi Kiralama Talep Formunu doldurarak ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuruda bulunur.
- Kiralama başvuruları internet üzerinden de yapılabilir. Tarım Arazileri Değerlendirme ve Edindirme Bilgi Sitemi (“TED Portalı”), tarım arazilerinin edindirme ve değerleme işlemlerinin yönetimini sağlayan otomasyon ve veri taban sistemidir. Gerçek kişi olarak başvuru yapacakların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları zorunluluğu bulunmaktadır.
- Teklif edilen en yüksek arazi bedellerinin eşit olması durumunda bu başvurular arasından arazilerini yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne ulaştıracak malike, sınırdaş veya en yakın arazisi bulunan işletmeye öncelik sıralaması dikkate alınarak kiralama yapılır. Kesin kiracıların belirlenmesinin ardından Arazi Kiralama Komisyonunca Ek-13’tekiformata göre Kesinleşen Kiralama Listesi hazırlanır ve kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere kiralama Arazi Kiralama Komisyonunca gerçekleştirilir.
- Kesinleşen kiracılara, kira bedeli, süresi, ödeme koşulları, banka hesabı gibi bilgilerin bulunduğu Ek-14’te yer alan formata göre tebligat yapılır. Bu tebligat üzerine en geç yedi (7) gün içerisinde ödeme yapması ve varsa diğer yükümlülükleri yerine getirmesi beklenir. Ardından Ek-15’te yer alan kira sözleşmesi düzenlenir. Kira sözleşmesinin notere tasdik ve tescili zorunlu değildir
- Kiracı; ilgili Kanun, bu Yönetmelik ve kira sözleşmesi hükümlerine uygun hareket edip etmediğinin takibi amacıyla il/ilçe müdürlüğünce yapılacak denetimleri kabul eder. Yapılan inceleme, tespit ve kontroller bir rapora bağlanır. Düzenlenecek raporda, başvuruda belirtilen faaliyetlere, kira sözleşmesinde belirtilen şartlara veya bu Yönetmelik hükümlerine aykırılığın olup olmadığı ile bu aykırılıkların on beş günü geçmemek üzere verilecek sürede giderilip giderilemeyeceği belirtilir. Belirtilen sürede aykırılıkların giderilmesinin gerektiği düzenlenen raporda kiracıya bildirilir. Verilen sürenin tamamlanmasının ardından kiracı tarafından ek süre talep edilmesi durumunda on beş günü geçmemek üzere ek süre verilebilir. Verilen süre içerisinde, aykırılıkların kiracı tarafından giderilmemesi halinde sözleşme feshedilir ve taşınmazın tahliyesi sağlanır.
Yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz. Yönetmeliğin eklerine buradan ulaşabilirsiniz |
Daha detaylı bilgi almak için bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz. |
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.