Reklam Kurulu’na Erişimin Engellenmesi Yetkisi Verilmesi Hakkında Bilgi Notu
Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Reklam Kurulu'na erişimin engellenmesi yetkisi verilmiştir. Konu hakkında daha fazla bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Yayınlanma Tarihi: 05/06/2024

29.05.2024 tarihli Resmi Gazete’de Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Değişiklik Kanunu”) yayımlanmış olup söz konusu kanunun 19. maddesi ile Reklam Kurulu’na erişimin engellenmesi kararı alma yetkisi verilmiştir.


Değişiklik Kanunu ile getirilen değişiklikle Reklam Kurulu’na 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'dan aşina olduğumuz erişimin engellenmesi kararı alma yetkisi verilmiştir. Söz konusu değişiklik, Resmi Gazete’nin yayım tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiş olup aşağıdaki şekildedir:

 

“Aykırılığın internet ortamı üzerinden gerçekleşmesi hâlinde Reklam Kurulu; içeriğin çıkarılması için ilgili internet sayfasındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden, elektronik olarak iletişim kurulabilecek araçlar ile bildirimde bulunulmasına, bu bildirime rağmen yirmi dört saat içinde içeriğin çıkarılmaması hâlinde erişimin engellenmesine karar verebilir. Muhataba bildirimde bulunulamaması hâli ile sınırlı olmak üzere doğrudan erişimin engellenmesine karar verilebilir. Erişimin engellenmesi kararı uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Erişimin engellenmesi kararı esas olarak aykırılığın gerçekleştiği içerikle sınırlı olarak verilir. Ancak, teknik olarak aykırılığa ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla aykırılığın önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.”

 

İlgili Resmi Gazete’ye buradan ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı | Çerez Politikası | Kullanım Koşulları | Kişisel Verilerin İşlenmesi Hakkında Aydınlatma Metni | © 2024 DL Avukatlık Bürosu