SORU 1: Yeşil finansman nedir? YANIT : Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın etkisiyle çok kez gündeme gelen iklim değişikliği konusu ile beraber ülkeler, kurum ve kuruluşlar iklim değişikliği ilgili çeşitli sorunlara çözüm odaklı faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu faaliyetler kapsamında, “yeşil finansman” kavramı büyük önem taşımaktadır. Yeşil finansmanı "iklim değişikliği ile ilgili sorunların çözümüne yönelik faaliyetlerin finansmanı, yeşil ekonomik dönüşüm için finansal kaynak sağlanması" olarak tanımlayabiliriz. Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ve hızlı tüketilmesi gibi tüm dünyayı etkileyen çeşitli sorunlarla baş etmek için güçlü bir finansman ihtiyacı bulunmaktadır. Çeşitli kaynaklarda da belirtildiği üzere, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılması için gelişmekte olan ülkelerde dahi yıllık milyarlarca dolar finansman ihtiyacı olduğu öngörülmektedir. Yeşil finansman hem çevresel sorunlara çözüm üretmeyi hem de finansal sistemde dönüşümü teşvik etmeyi amaçlar. Yeşil finansman aracılığıyla finansal kaynaklar iklim değişikliğini önleyici faaliyetler ve çevre dostu projeler için kullanılmaktadır. |
SORU 2: Yeşil ekonomik dönüşüm nedir? YANIT : Yeşil ekonomik dönüşüm kavramı için çeşitli tanımlar yapılmıştır. Bu tanımlardan başlıca birkaç tanesine değinecek olursak, ilki Dünya Bankası tarafından yapılan “yeşil ekonomik büyümeyi doğal kaynak kullanımının verimli olduğu, sağlam çevre yönetimine sahip, çevresel risklere karşı kırılgan bir görünüm sergilemeyen ve doğal afetler karşısında hızlı tepki vererek gereken iyileşmenin sağlandığı bir ekonomik büyüme” tanımıdır. Bir diğeri ise Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yapılan “insan refahının bağlı olduğu doğal kaynaklar ve çevresel hizmetler varlığının korunduğu bir ekonomik büyüme” şeklindeki tanımdır. Bu tanımlar doğrultusunda, yeşil ekonomik dönüşüm, sürdürülebilir hedefler ve çevresel amaçlar doğrultusunda, doğal kaynakların bilinçsiz tüketilmesine engel olan, çevre üzerindeki olumsuz etkilerin en aza indirildiği, sürdürülebilir bir gelecek için gerekli olan çevre dostu bir ekonomik modelin oluşturulması şeklinde tanımlanabilir. Yeşil dönüşümün gerçekleştirilmesi için ekonomik büyümeyi doğal kaynak tüketiminden ayırma, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme, verimli enerji kullanımı ve çevre dostu üretimi hedeflenerek ekonomik olarak gelişme sağlanmaktadır. |
SORU 3: Yeşil finansman kavramının tarihçesi nedir? YANIT : Yeşil finansman kavramının tarihçesini incelediğimizde aşağıda yer verilen başlıca düzenlemeler karşımıza çıkmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 1970’li yıllarda iklim krizi ciddi bir sorun olarak görülmeye başlanmış ve bunun akabinde Amerika Birleşik Devletleri içerisinde azot oksit ve kükürt dioksit gazlarının ticaretini öngören karbon fiyatlandırma mekanizması olarak Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulmuştur. Bununla birlikte, iklim değişikliklerinin her alanda olumsuz etkisini göstermeye başlaması ile birlikte, “iklim krizi” kavramına uluslararası düzeyde ilk olarak 1. Dünya İklim Konferansı’nda yer verilmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda, uluslararası düzeydeki ilk düzenleme 1992 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (“Çerçeve Sözleşme”) olmuştur. Çerçeve Sözleşme ile sözleşmenin tarafları her yıl “Taraflar Konferansı” (COP) düzenleyerek, iklim krizi ile baş etmek için alınması gereken önlemleri müzakere etmektedir. Düzenlenen Taraflar Konferansı’nın üçüncüsünde (COP3),taraflar Kyoto Protokolü’nü imzalamıştır. Kyoto Protokolü Madde 11, gelişmekte olan ülkelerini fon faaliyetleri için gerekli olan finansal mekanizmaları tarif etmektedir. Kyoto Protokolü’nün yalnızca 2020 yılına kadar sürecek olması nedeniyle, yeni bir iklim düzenlemesine ihtiyaç duyulmuştur. Bu sebeple, 2015 yılında Paris’te gerçekleştirilen COP21’de Paris İklim Anlaşması kabul edilmiştir. Paris İklim Anlaşması’nın temel hedefi, küresel sıcaklık artışını 2 derece altında tutmak ve mümkünse 1,5 santigrat dereceyle sınırlamaktır. Bununla birlikte, finansman, emisyon ve iklime bağlı kayıplar ile ilgili de hedeflere de yer verilmektedir. Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısı olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları yayınlanmıştır. Bu amaçlar arasında, erişilebilir ve temiz enerji, sorumlu üretim ve tüketim, iklim eylemi gibi hedefler yer almaktadır. Avrupa Birliği tarafından Paris İklim Anlaşması ile belirlenen hedeflerin uygulanabilmesi adına, yeşil dönüşümü hedefleyen Avrupa Yeşil Mutabakatı açıklanmıştır. Mutabakat, 2030’a kadar karbon salınımını %55 oranında azaltılması ve AB’nin 2050 yılına kadar iklim nötr ilk kıta olması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda 55’e Uyum Paketi (Fit for 55) yayınlanmıştır. Bu paket kapsamında karbon salınımlarını azaltma hedefine ulaşma amacıyla birlikte enerji, yatırım, finansman gibi çeşitli sektörlerdeki politika değişiklikleri de yer almaktadır. |
SORU 4: Yeşil finansman kaynakları hangi kurumlar aracılığıyla sağlanmaktadır? YANIT : Yeşil finansman kaynaklarının sağlandığı kurumlar sayılanlarla sınırlı olmamak üzere başlıca kurumlar aşağıdaki şekildedir:
|
SORU 5: Yeşil finansman kaynakları arasında yer alan yeşil sermaye piyasası araçları nelerdir? YANIT : Yeşil sermaye piyasası araçları, yeşil ekonomik dönüşüme katkı sağlamak amacıyla finansal kaynak sağlayan araçlar arasında yer almaktadır. Yeşil sermaye piyasası araçlarının önemli bileşenleri arasında, yeşil tahviller, yeşil krediler, yeşil endeksler ve yeşil fonlar gibi çeşitli finansal araçlar yer almaktadır. Başlıca yeşil sermaye piyasası araçları şunlardır:
|
SORU 6: Yeşil tahvil çeşitleri nelerdir? YANIT : Her geçen gün gelişen yeşil tahvil piyasasında günümüze kadar belirli yeşil tahvil çeşitleri ortaya çıkmıştır. Bu çeşitler aşağıdaki gibidir:
|
SORU 7: Yeşil Tahvil İlkeleri nedir? YANIT : Uluslararası Sermaye Piyasası Birliği (International Capital Market Association) tarafından 2018 yılında yeşil tahvil ihraç süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara değinen yeşil tahvil ilkelerinin dört temel bileşeni aşağıdaki şekilde belirtilmektedir:
2021 yılında düzenlenen Green Bond Principles (“GBP”) Yıllık Konferansı’nda; güncellenen yeşil tahvil prensipleri duyuruldu. Değişiklikler iki temel başlıkta aşağıdaki gibidir:
|
HUKUKİ UYARILAR VE BİLDİRİMLER
1. Mesleki Düzenlemeler
DL Avukatlık Bürosu’nun avukatları İstanbul Barosu üyesi olup Avukat unvanını taşımaktadırlar ve İstanbul Barosu ile Türkiye Barolar Birliği tarafından çıkarılan mesleki düzenlemelere bağlı faaliyet göstermektedirler.
2. Hukuki Uyarı
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler sadece bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmış olup herhangi bir şekilde hukuki görüş olarak kullanılmamalıdır. Bu site ve içerdiği bilgilerin avukat-müvekkil ilişkisi kurma amacı bulunmamaktadır. DL Avukatlık Bürosu ve avukatları doğru ve tam bilgi temin etmeyi amaçlamış olup, yayımlanan içerikler mevzuat değişikliği veya yeni tarihli yargı kararları nedeniyle güncelliğini yitirebilir ve yürürlükte olan yasal gelişmelerin son halini yansıtmayabilir. DL Avukatlık Bürosu bu internet sitesinde bulunan içerikleri dilediği zaman değiştirme ve gözden geçirme hakkını saklı tutar.
Bu internet sitesinde bulunan hiçbir içerik herhangi bir olaya özgülenebilecek hukuki danışmanlık yerine geçmez. Kullanıcı bu internet sitesine girerek, DL Avukatlık Bürosunu ve avukatlarını işbu internet sitesinde bulunan bilgilere dayanarak hareket etmesi sonucu meydana gelen herhangi bir zarar veya ziyandan sorumlu tutmayacağını kabul etmektedir.
Bu internet sitesinde yer alan tüm bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve ilgili mevzuatına bağlı kalınarak ve ilgili mevzuatla reklam yasağına ilişkin düzenlemelere uygun olarak hazırlanmıştır. İnternet sitesini ziyareteden tüm kullanıcılar, Kullanım Koşulları'nda yer alan düzenlemeleri kabul etmiş sayılırlar.
3. Fikri Mülkiyet Hakları
Bu internet sitesinde yayımlanan içerikler DL Avukatlık Bürosu’nun malik veya lisans sahibi olduğu telif hakkı ve/veya diğer fikri mülkiyet hakları uyarınca koruma altındadır. İşbu internet sitesinin içeriği DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı izni olmaksızın kısmen ya da tamamen kopyalanamaz, dağıtılamaz, kullanılamaz ya da değiştirilemez. Bu onay DL Avukatlık Bürosu ile info@dlhukuk.com adresinden iletişime geçilerek talep edilebilir.
4. Bağlantılar (Links)
İnternet sitesinin herhangi bir bölümüne DL Avukatlık Bürosu’nun yazılı ön onayı olmaksızın elektronik bağlantı (electronic link) verilemez. DL Avukatlık Bürosu, DL Avukatlık Bürosu internet sitesine yapılan elektronik bağlantıların kaldırılmasını talep etme hakkını saklı tutar.
İnternet sitemizin bir bölümü üçüncü kişilerin internet sitelerine atıfta bulunabilir ve üçüncü kişilere ait internet siteleri DL Avukatlık Bürosu’nun internet sitesine atıfta bulunabilir. DL Avukatlık Bürosu harici internet sitelerinin içeriğinden sorumlu tutulamaz.